Tuesday, November 18, 2008

Ruang solat di tempat kediaman

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Semalam saya singgah di sebuah kedai buku.Nama kedai tu Maktabah Darul as-Salam. Sempat bertanya dengan mamat arab kat kedai tu berape harga kitab Tafsir al-Munir. Ermm nampaknyer kene simpan duit la daripada sekarang.

Nak beli kitab-kitab besar takder duit,so saya cuba la cari-cari buku-buku kecil untuk dibaca ketika nak tunggu bas ke,nak tunggu lecturer masuk dalam bilik kuliah,atau bahan untuk tazkirah jika perlu.

Lebih kurang dalam 7 minit mencari dan membelek,terjumpalah satu buku kecil yang disusun oleh al-Ustaz Wajdi Ghanim.Tajuk dia " سلوك المسلم في بيته " Sikap Seseorang Muslim Itu Terhadap Tempat Kediamannya.Harga buku kecil tu murah jer 1 Pound Mesir.Rupanyer buku kecil ni merupakan salah satu himpunan kuliah-kuliah sipenyusun yang diedarkan melalui buku-buku kecil seperti ini.

Ok lah, di antara perkara penting yang diceritakan dalam buku kecil ini ialah bagaimana dituntut ke atas seorang muslim itu untuk menyediakan satu sudut atau ruang solat di dalam rumahnya, kemudian dilarang menggantung gambar-gambar hidup atau patung-patung haiwan di dalam rumah,dan beberapa larangan lain contohnya seperti larangan memelihara anjing di dalam rumah.Banyak lagi sub-sub topik yang disentuh oleh penulis dalam buku kecil ni.

Untuk awalnya ana cuba untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat tentang sub topik yang pertama dibahaskan dalam buku kecil ni iaitu, " تخصيص مكان للصلاة " mengkhususkan tempat atau ruang untuk solat.

Seorang muslim itu hendaklah menyediakan di rumahnya satu ruangan untuk dijadikan tempat solat. Ya! Memang benar setiap tempat atau sudut di dalam rumah selagi ia suci daripada sebarang najis maka dibolehkan untuk dijadikan tempat solat. Namun wajib ke atas seorang muslim itu menyelaras dengan baik alat-alat kelengkapan rumahnya seperti peralatan perabot dan sebagainya supaya dapat menghasilkan satu ruang untuk dijadikan tempat solat.

Orang Islam pada hari ini terlalu teliti dalam pembelian alatan perabot dan beberapa kelengkapan yang diperlukan di dalam kediaman mereka dan terlalu teliti dalam nak memilih tempat yang sesuai untuk menyelaraskan kedudukan perabot-perabot yang telah dibeli sehingga terlupa untuk menyediakan satu ruang yang sesuai untuk dijadikan tempat solat.

Lebih menakjubkan lagi ada sesetengah tu membeli alatan perabot yang terlalu banyak sehingga terlupa bahawa ruang yang ada di dalam rumahnya adalah terbatas. Membeli almari pakaian lima pintu, almari solek, katil kelamin, rak -rak buku yang besar sedangkan hanya untuk bilik tidur yang kecil. Ini akan menyukarkan seseorang itu untuk menyelaras kedudukan alataan perabot yang dibeli itu di posisi yang sesuai dan menyenangkan mata.

Dengan sebab itu kamu akan dapati bahawa seseorang itu akan menghadapi kesukaran untuk bergerak dengan timbunan dan lambakan alatan perabot di dalam rumahnya. Maka apabila kamu bertanya kepadanya : "Kalau dah macam ni keadaan rumah kamu yang sempit, bagaimana kamu nak mendirikan solat?"....Dengan segera dia akan menjawab : " aku akan solat dimana-mana tempat atau ruang yang ada di rumah ku.....". ataupun dia akan menjawab : " Aku akan solat di masjid, Insyaallah. Ok fine.....Kalau itulah jawapan kamu...maknanya kamu akan mengerjakan solat di masjid setiap waktu. Itu sudah pasti tak perlu kita nak cerite.Tapi.......

Sesungguhnya Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam S.A.W bersabda,

Maksudnya: "Jangan sekali-kali kamu menjadikan rumahmu seperti kubur"....
atau sebagaimana yang disabdakan oleh Baginda S.A.W.

Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud dalam kitab hadithnya (Sunan Abi Daud) . Boleh didapati hadith tersebut dalam fasal Ibadah dalam bab menziarahi kubur.

Bagaimana kamu boleh menjadikan rumah kamu seperti kubur. Saya rasa kamu semua dapat gambarkan bagaimana susana persekitaran di tanah perkuburan? Maka jelaslah kepada kita bahawa tidak boleh tidak solat perlu ditunaikan dirumah.Persoalannya......

Solat apakah yang perlu ditunaikan di rumah? Bagaimana pula yang dikatakan solat fardhu berjemaah di masjid akan memperolehi sebanyak 27 darjat atau gandaan pahala ?

Solat yang dimaksudkan ialah solat-solat sunat contohnya seperti solat sunat qabliah n ba'diah, solat sunat tahajud, solat sunat dhuha dan sebagainya. Ini kerana sebaik-baik solat seseorang muslim itu, ia solat fardhu di masjid dan ia solat sunat di rumah. Mengerjakan solat sunat di rumah akan memastikan rumah tersebut tidak terhindar daripada menerima keberkatan dan kebaikan. Ini bertepatan dengan beberapa hadith atau riwayat para sahabat yang mengatakan bahawa Rasulullah kerap menunaikan solat sunat di rumahnya. Adakalnya baginda pernah mengimami tetamunya untuk solat sunat di rumah.

Maka rumah kita tidak boleh tidak didirikan solat padanya. Selagi mana kita menunaikan solat padanya selagi itu perlulah bagi kita untuk mengkhususkan satu tempat untuk ditunaikan solat padanya. Apabila kamu dapati tiada tempat untuk kemudahan itu, maka bolehlah kamu cuba untuk mengalihkan sedikit sebahagian daripada alatan perabot yang ada contohnya seperti perabot-perabot yang mudah alih atau mudah diatur untuk bertujuan untuk diadakan ruang solat.

Tatkala adanya ruangan di dalam rumah untuk solat, ini bermakna penghuninya seorang yang amat mementingkan solat. Ia juga sebenarnya menyukarkan peluang bagi syaitan untuk masuk ke ruang solat tersebut dan mengalih mengalih perhatian kamu terhadap solat yang dikerjakan. Apabila kamu solat pada waktu malam atau berqiamulail di ruang tersebut maka akan terhindar daripada gangguan syaitan seterusnya dapat menumpukan ibadah tersebut terhadap Allah Subhanahu Wa Taala S.W.T.

Ok lah setakat ini sahaja untuk kali ini, Jika izinkan akan saya sambung pada sub topik yang lain pula. Saya bukan yang terbaik, tetapi sekadar ingin dikongsi bersama apa yang saya ada. Jika ada sebarang tambahan boleh lah di kongsi bersama dan tak de masalah untuk saya masukkan pada perbahasan akan datang sebagai tambahan.


No comments: